ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΜΑΡΤΙΟΥ


Σχολικό έτος 2013 - 2014
Μετά την Καθαρά Δευτέρα με αφορμή την μεγάλη νηστεία στρώσαμε το Σαρακοστιανό τραπέζι και γευτήκαμε νηστίσιμα εδέσματα. Μιλήσαμε για την έννοια της νηστείας, για το «ημερολόγιο» της Κυρά Σαρακοστής και τη χρησιμότητά του τα παλιά χρόνια. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια παραδοσιακή Κυρά Σαρακοστή! Γράψαμε την συνταγή, την ζυμώσαμε την ψήσαμε και τέλος έγινε το ημερολόγιο της τάξη μας μέχρι το Πάσχα. Φτιάξαμε και ο καθένας ξεχωριστά από μια Κυρά Σαρακοστή για το δωμάτιό μας.

Με αφορμή τον ερχομό της Άνοιξης και αφού μιλήσαμε για τις αλλαγές στη φύση αποφασίσαμε να φτιάξουμε χελιδονοφωλιές για να καλωσορίσουμε τα χελιδόνια. Τα μικρά παιδιά αντλούν πληροφορίες από το περιβάλλον και κατανοούν τις έννοιες με βιωματικό τρόπο. Διαβάσαμε το παραμύθι «Το παιδί και το χελιδόνι» και έφτιαξαν τις δικές τους χελιδονοφωλιές με κλωστή για πλέξιμο.

Μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα τα παιδιά πρότειναν  να βγούμε στην αυλή να ζωγραφίσουμε, έτσι απλώσαμε χαρτί του μέτρου στην αυλή μας και με την συνεργασία  των δύο  τμημάτων μας δημιουργήσαμε ένα πανέμορφο Ανοιξιάτικο Τοπίο (σύνθετη τεχνική - κολλάζ και ζωγραφική με τέμπερες).

Το τμήμα της κ. Σοφίας και κ. Γεωργίας  έφτιαξαν μια πρωτότυπη ανθισμένη αμυγδαλιά…

Τα παιδάκια της κα Μαργαρίτας και της κα Ελένης έφτιαξαν πρωτότυπες πεταλούδες…

Πλησιάζοντας η 25η Μαρτίου μιλήσαμε για την Ελληνική Επανάσταση μέσα από πίνακες και εικόνες. Κουβεντιάσαμε για τις παραδοσιακές στολές της εποχής εκείνης και είδαμε τα μέρη από τα οποία αποτελούνται. Η κυρία Σοφία και η κ. Μαρία μας έκαναν μία παρουσίαση.

Με αφορμή την επέτειο της ελληνικής  επανάστασης  ασχοληθήκαμε με την λαϊκή παράδοση, έτσι φτιάξαμε γιλεκάκια και ποδιές μαθαίνοντας  την αντιγραφή και την επανάληψη μοτίβων. Επίσης μέσα από το παραμύθι  τα «Ελληνάκια» της Ευγενίας  Φακίνου του οποίου η εικονογράφηση  αφορά την λαϊκή τέχνη, φτιάξαμε χρυσά καδράκια.

Τα μικρά μας έφτιαξαν κρινάκια με τις παλάμες τους για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας. Γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου με επετειακά ποιήματα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.
Επισκεφτήκαμε τον ζωολογικό κήπο Δήμου Θέρμης και  αποχαιρετίσαμε τον Μάρτιο κρεμώντας στο δέντρο, τον Μάρτη που είχαμε φτιάξει, για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν τις φωλιές τους!
Σχολικό έτος 2012 - 2013


Οργανώσαμε δράσεις για να γνωρίσουμε τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς.
v Διαβάσαμε την ιστορία του Αρλεκίνου ενός μικρού φτωχού παιδιού από τη Βενετιά που δεν είχε στολή για να γιορτάσει τη Αποκριά μαζί με τους φίλους του... Ωστόσο η αγάπη και η φαντασία της μητέρας του έδωσαν τη λύση!
v Γνωρίσαμε το ρόμβο, το σχήμα που είχαν τα κουρέλια, από τα οποία ήταν φτιαγμένη η στολή του Αρλεκίνου.
v Σκεφτήκαμε να στολίσουμε τις τάξεις μας και φτιάξαμε δύο Αρλεκίνους και ένα Κλόουν (ομαδικές εργασίες).
v Φτιάξαμε μάσκες βενετσιάνικες για τα κορίτσια και κλόουν για τα αγόρια.
v Πλησιάζοντας η Τσικνοπέμπτη συζητήσαμε για το πως γιορτάζεται αυτή η μέρα και γιατί. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα παραδοσιακό γλέντι στο Νηπιαγωγείο μας. Μεταμφιεστήκαμε, μοντέρνες μάγισσες και Ινδιάνοι. Τσικνίσαμε, τραγουδήσαμε και χορέψαμε παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς αλλά και μοντέρνους.
v Αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα Αποκριάτικο Χορό σε ένα παιδότοπο, να φορέσουμε τις στολές μας και να καλέσουμε τους γονείς μας να χαρούνε μαζί μας. Σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα γλυκό για να τους κεράσουμε! Γράψαμε τη λίστα, πήγαμε στο super-market αγοράσαμε ότι χρειαζόμασταν και ύστερα στην κουζίνα ολοταχώς... Για το τέλος αφήσαμε τη διακόσμηση.
v Περιμένοντας την Καθαρά Δευτέρα και την μεγάλη νηστεία που αρχίζει συζητήσαμε για το Σαρακοστιανό Τραπέζι και τι περιλαμβάνει. Φτιάξαμε την κυρά Σαρακοστή ένα έθιμο με το οποίο μετρούσαν τις μέρες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Ανάσταση.
v Φτιάξαμε χαρταετούς.
Πλησιάζοντας η 25η Μαρτίου μιλήσαμε για την εθνική επέτειο αλλά και για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
v Είδαμε φωτογραφίες, συζητήσαμε και συνθέσαμε την ιστορία της εποχής.
v Ήμασταν όλοι στη γιορτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου